پلی‌پروپیلن تقویت شده با الیاف شیشه چیست؟

از پلی‌پروپیلن تقویت شده با الیاف شیشه چه می‌دانید؟ الیاف شیشه چیست و افزودن آن به ماده پلیمری پلی‌پروپیلن چه تاثیری دارد؟ آیا از پلاستیک بازیافتی نیز می‌توان در تولید کامپاند پلی پروپیلن یا به اختصار PP تقویت شده با الیاف شیشه استفاده کرد؟ برای آشنایی بیشتر با این مواد پلیمری این مقاله را بخوانید.
امروزه استفاده از مواد پلیمری با خواص فیزیکی و شیمیایی خاص به شکل فزاینده‌ای رو به افزایش است. سبکی، استحکام، مقاومت و قیمت مناسب عوامل اصلی محبوبیت مواد پلیمری هستند که عمدتا آن‌ها را با عنوان مواد پلاستیکی می‌شناسیم. آلیاژهای پلیمری حاصل ترکیب مواد پلیمری و افزودنی‌ها هستند که با نام کامپاند یا آمیزه و به منظور بهبود هر چه بیشتر خواص مواد پلیمری تولید می‌شوند و در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. در این میان، الیاف شیشه از جمله پرطرفدارترین موادی هستند که در ساخت کامپاندها و در ترکیب با مواد پلیمری مورد استفاده قرار می‌گیرند. الیاف شیشه نقش تقویت‌کننده در این مواد را ایفا می‌کند و دارای ویژگی‌هایی مانند مقاومت شیمیایی بالا، پایداری ابعادی، استحکام کششی مناسب، عایق حرارتی خوب و قیمت قابل قبول است. 
الیاف شیشه چیست؟
الیاف شیشه در واقع رشته‌های بسیار باریک با قطری در حدود ۴ تا ۲۴ میکرون از جنس شیشه‌های مختلف هستند. الیاف شیشه در اشکال مختلف مانند نخ، رشته‌ای، پارچه‌ای دو جهت، سوزنی، نمدی، نوار و سه‌بعدی در دسترس می‌باشد. از جمله خواص الیاف شیشه می توان به مقاومت بالا در برابر خمش و کشش، مقاومت در برابر حرارت و شعله، مقاومت در برابر مواد شیمیایی و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد. معایب الیاف شیشه شامل مدول کششی پایین، وزن نسبتآ بالا، آسیب‌پذیری در برابر خراش و سایش در هنگام حمل و نقل و سختی بالا می باشد. E-glass، C-glass و S-glass از جمله پرکاربردترین انواع الیاف شیشه هستند که شاخص‌ترین ویژگی آن‌ها به ترتیب در مقاومت الکتریکی، مقاومت شیمیایی و استحکام آن‌ها می‌باشد. E-glass ارزان‌ترین نوع الیاف شیشه موجود در بازار است. الیاف شیشه معمولا از مواد اولیه سیلیس، منیزیت، فلدسپار، بوراکس ودولومیت، کربنات سدیم و غیره تشکیل شده است.
از پلی‌پروپیلن تقویت شده با الیاف شیشه چه می‌دانید؟
پلی‌پروپیلن یا PP از جمله پرکاربردترین پلیمرها در صنعت پلیمر و پلاستیک محسوب می‌شود. یکی از مهم‌ترین انواع کامپاند پلی‌پروپیلن، کامپاند پلی‌پروپیلن تقویت شده با الیاف شیشه است. این کامپاند در ترکیب‌های ۱۰ تا ۴۰ درصد الیاف شیشه با ۹۰ تا ۶۰ درصد پلی‌پروپیلن ساخته می شود. به طور کلی، بیشترین مقاومت کششی و ضربه در ترکیب ۳۰ درصد الیاف شیشه به دست می‌آید و مقادیر کمتر یا بیشتر به ترتیب به دلیل سطح تماس کمتر بین الیاف و پلیمر و توزیع نامتناسب الیاف دارای خواص ضعیف‌تری هستند. افزودن الیاف شیشه به پلی‌پروپیلن موجب تقویت چشمگیر خواص مکانیکی کامپاند حاصله از جمله استحکام کششی، مدول خمشی، ضربه‌پذیری و پایداری ابعادی می‌شود. ویژگی دیگر کامپاند PP تقویت شده با الیاف شیشه هزینه تولید نسبتا پایین آن است. نکته حائز اهمیت در پر کردن پلی‌پروپیلن با الیاف شیشه ایجاد چسبندگی مناسب بین الیاف ذاتا قطبی و ماتریس پلیمری غیرقطبی است. چسبندگی ضعیف موجب کاهش خواص کامپاند به دست آمده به خصوص در معرض شرایط نامناسب مانند دما و رطوب بالا می‌شود. این چسبندگی را به کمک سازگار کننده می‌توان بهبود بخشید. سازگار کننده یا عوامل جفت کننده عبارتند از مواد افزودنی که به صورت همزمان دارای ماهیت قطبی و غیر قطبی می باشند. کامپاند PP الیاف شیشه به دلیل قابلیت طراحی بالا و سهولت فرآیند قالبگیری مورد توجه بسیاری از صنایع مختلف مانند خودروسازی، صنایع ساختمانی، صنایع هواپیماسازی، ابزار دقیق، صنایع الکترونیکی و غیره قرار گرفته است.
امروزه استفاده از مواد پلیمری بازیافتی در تولید کامپاندهای مختلف عمومی و مهندسی بسیار فراگیر گردیده است. این کامپاندها در مقایسه با کامپاندهایی که در تولید آن ها صرفا از مواد نو استفاده می گردد دارای خواص فیزیکی و مکانیکی قابل قبولی می باشند و با توجه به صرفه جویی در هزینه تمام شده و فشار کمتر به محیط زیست بسیار پرطرفدار می باشند.
مواد پلی پروپیلن بازیافتی تولیدی شرکت فناوری های پلیمری پویش که در دو خانوده هموپلیمر و کوپلیمر عرضه می گردد، با توجه به کیفیت و خواص پایدار و استفاده از مواد ضایعاتی با کیفیت، قابلیت های کامپاند تولیدی نهایی را به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می دهد.