کشنده یا کامیون کشنده از نوع ماشینهای سنگین کششی هستند که نیروی لازم برای حمل بار را فراهم میکنند. گفتنی است تریلیها بر اساس حجم باری که منتقل میکنند به دو دسته بسیار سنگین (مناسب آفرود) و سنگین تقسیم میشوند. به طوری که قسمت بارگیری کامیون به کشنده آن متصل است و حداقل وزنی که میتواند یدک بکشد 6 تن است. ولوو و اسکانیا دو برند از کشندههای فوق سنگین هستند که میتوانند تا چند صد تن بار را حمل کنند. این ماشینهای باری فوق سنگین برای کارهای علاوه بر سازگاری با آب و هوای سرد و خشک در مصارف نظامی و تجاری کاربرد دارند. البته این تنها تعریفی از کشندهها بود؛ در ادامه قصد داریم شما کاربران عزیز شاد خودرو را با مقایسه طراحی کشنده ها و شکل ظاهری آنها آشنا کنیم.
انواع طراحی کشنده ها و تعریف آنها
طراحی خودروها بر اساس نوع کار و ویژگیهای فنی آنها انجام میشود. اما از آنجایی که رانندگان ماشینهای سنگین مسافتهای زیادی را برای رسیدن به مقصد طی میکنند نباید از طراحی داخلی خودرو نیز که راحتی سرنشینان را رقم میزند، غافل شد. اهمیت این موضوع مبنای مقایسه طراحی کشنده ها و تولید کشندههای دماغه دار و تخت با ابعاد مختلف است.
کامیونهای دماغ دار
این کامیونها در سال 1907 توسط شرکت دایملر آلمان با توان حمل 3 تن بار، تولید شدند و در کشورهای اروپایی و آمریکا رواج پیدا کردند. جالب است بدانید در ابتدا انسانها نیز از کامیونهای دماغدار برای نقل مکان استفاده میکردند و به مرور زمان حتی اتوبوسها نیز بر اساس این نوع طراحی ساخته شدند. از مزایای خرید کامیون دماغدار میتوان به افزایش ایمنی در برخوردهای از روبهرو و آسایش سواری بیشتر به دلیل قرار گرفتن اتاق راننده بین دو محور عقب و جلو، اشاره کرد. همچنین این نوع خودرو از آیروداینامیک بهتری برخوردار است. با پیشرفت صنایع خودروسازی نمای جلوی کشندهها و اتوبوسها از حالت دماغهدار به تخت تبدیل شد و به غیر از اتوبوسهای مخصوص مدارس، مدلهای جدیدتر در مسیر جادهها به حرکت در آمدند. اما همچنان ساخت کامیونهای دماغهدار در کشورهای آمریکا و کانادا تا به امروز ادامه دارد.
کامیونهای تخت
قسمت بارکش کامیونهای تخت هیچگونه سقف و یا دیوارهای ندارد. به همین دلیل بارگیری و تخلیه محصولات سنگین و بزرگ از طریق جرثقیل در آن انجام میشود. شایان ذکر است کامیون تخت یک وسیله نقلیه بسیار مناسب و ایدهآل برای نقل و انتقال بارهای با دوام و سنگین مانند چوب، لوله، مصالح ساختمانی و … است. در مجموع برای جابهجایی کالاهایی که نیاز به بستهبندی کارتنی ندارند و فضای کمی اشغال میکنند، از این کامیونها استفاده میکنند. ناگفته نماند به کامیون تخت تریلر کفی هم میگویند. لازم است بدانید کف این کامیونها از قطعات فلزی تشکیل شده که این ویژگی موجب افزایش تحمل وزن خودرو شده است و مانع از پوسیدگی و آسیب رساندن به کالاها میشود.
تفاوت ساختار کشندههای آمریکایی و اروپایی
در آمریکا بر خلاف اروپا، رانندگان صاحب کامیونهای باری خود هستند و تمام وسایل لازم برای نیاز روزانه خود را در آن قرار میدهند. در نتیجه این ماشینهای سنگین فضای بیشتری برای نشستن راننده و سرنشینان او دارد. جالب است بدانید علاوه بر این فضای باز، کشندههای آمریکایی دارای یک اتاقک برای استراحت راننده بوده و در اکثر مدلها مجهز به یخچال و تلویزیون نیز هستند. از این رو نیازی به صرف هزینه اضافی برای اقامت در هتل نیستند. اما در اروپا برای کار با کشندهها، در اکثر موارد رانندگان از طرف شرکتهای حمل و نقل استخدام میشوند.
اما تفاوت کامیونهای اروپایی و آمریکایی تنها به موارد مطروحه در مطلب مقایسه طراحی کشنده ها ختم نمیشوند؛ برخی دیگر از این تفاوتها عبارتند از:
- ابعاد بزرگتر موتور کامیونهای دماغدار آمریکایی
- پهنای بیشتر کشندههای آمریکایی نسبت به مدل اروپایی
- ارتفاع بزرگتر سقف کامیونهای آمریکایی
- قرارگیری کابین راننده کشندههای آمریکایی در پشت موتور