ماشینآلات راهسازی مهمترین عامل گسترش جادهها، توسعه راه و رفع مشکلات آن هستند. همانطور که میدانید گسترش روابط شهرها و کشورها رشد اقتصادی را در پی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه صنعت راهسازی در این مطلب قصد داریم شما را با انواع ماشینهای سنگین صنعتی آشنا نماییم.
لیست ماشینآلات راهسازی و کاربرد آنها
بلدوزر
بلدوزر ماشین قدرتمندی است که به دلیل داشتن زنجیرهای پهن یا به اصطلاح باتلاقی روی زمینهای ناهموار حرکت میکند و اجسام سنگین و موانع را به راحتی از سر راه بر میدارد. بهتر است بدانید هر چقدر وزن بلدوزر بالا باشد، نیروی کششی بیشتری تولید میشود و این ویژگی موجب جابهجایی اجسام بسیار سنگین میشود. به عنوان مثال بلدوزر d9 کاترپیلار قادر به انتقال تانکهای 70 تُنی است. گفتنی است مسافتی که بلدوزرها برای انجام عملیات خاکبرداری طی میکنند حداقل 8 و حداکثر 100 متر است. در ادامه مقاله معرفی ماشینآلات راهسازی و کاربرد آنها شما را با ریپر و تیغه که از اجزای اصلی بلدوزر هستند، آشنا میکنیم.
ریپر چیست؟
ریپر قطعهای در پشت بلدوزر است که دارای یک یا چند ساق بوده و به کمک آن می توان سطوح سفت و سنگی را خراشید. ناگفته نماند این کار به کمک قلمهای فولادی انتهای ریپر انجام میشود. بد نیست بدانید ریپرهای تک ساق برای کندن صخرهها و سطوحی که هموار بودن آنها برای کشتزار اهمیت دارد استفاده میشود.
تیغه
به قطعهٔ فولادی سنگین که جلوی بلدوزر نصب میشود تیغه میگویند. در واقع به کمک این قطعه قابل نصب، موانع و اضافات سد راه حرکت داده میشود. این تیغهها در 3 مدل مرکب، یونیورسال و تیغه راست تولید میشوند. همچنین استفاده از این تیغهها به کاربرد آنها بستگی دارد و هر اندازه کنارههای آنها انحنای کمتری داشته باشد سنگهای بزرگتری به جلو رانده میشود. ناگفته نماند تیغه راست که هیچگونه انحنا و کناری ندارد قابلیت تسطیح زمینهای کشاورزی را دارد. همچنین یونیورسال که تیغهای بلند و منحنی شکل است قادر به جابهجایی مواد بیشتری است.
کاربرد بلدوزر و اماکن مورد استفاده آن
انواع بلدوزر در مکانهای نسبتاً وسیعی مانند کارگاهها، کارخانههای صنعتی و ساختمانهای نظامی که عملیات ساختمانی یا راهسازی در حال انجام است، استفاده میشود. اما تنوع کاربرد بلدوزر حاکی از نقش مؤثر آن در صنعت راهسازی است که عبارتند از:
- پاکسازی سطح خاک از بوتهها
- حذف لایه سطحی خاک
- ایجاد راههای کوهستانی موقتی
- ایجاد راه در زمینهای سنگلاخی
- هل دادن اسکریپر و تقویت عملکرد آن
لودر ماشین چند منظوره راهسازی
لودر ماشینی است که به وسیله جام متصل به آن عملیاتی مانند برداشتن خاک، سنگ و هر نوع مانعی که هنگام انجام پروژههای عمرانی تولید میشود را انجام میدهد. لودرها در سه مدل چرخ لاستیکی، چرخ زنجیری و بکهو لودر طبقهبندی میشوند. البته به غیر از بکهولودرها که از ترکیب دو ماشین لودر و بیل مکانیکی تشکیل شدهاند و قادر به چرخش 180 درجه است، تفاوت دو دستگاه دیگر در سرعت و قدرت لودر خلاصه میشود.
از آنجایی که لودرهای چرخ زنجیری مانند Ensign YX57 عموماً بزرگتر از لودرهای چرخ لاستیکی هستند هنگام کار نیز با قدرت کشش بیشتری به سمت جلو حرکت میکنند. در نتیجه برای انجام کارهای سنگین مانند عملیات در معادن، حذف ریشه درختان، حمل درختان و سنگهای سیمانی شکسته شده کاربرد دارد. اما لودرهای چرخ لاستیکی سرعت بیشتری دارند و در فواصل طولانیتری نسبت به لودر چرخ زنجیری قادر به فعالیت هستند. همچنین بارگیری لودر چرخ لاستیکی از طریق ماشینهای باری مانند کامیون و تریلی انجام نمیشود و به دلیل قیمت پایینتر آن نسبت به لودر چرخ زنجیری هزینه کمتری هم برای خاکبرداری باید بپردازید.
موارد کاربرد لودر
انتقال خاک و سایر مصالح اضافه از ساختمان سازی در ماشین باری
ایجاد شیب روی زمین با حذف ناهمواریهای آن از طریق چنگال جام
خاکبرداری برای تشکیل حفرههای گودالی با سرعت بالا
بیل مکانیکی
بیل مکانیکی نوعی ماشین راهسازی است که دارای بازوی مفصلی، باکت (جام) و کابین گردان است. عملکرد این دستگاه شبیه لودر است و برای کارهایی مانند حفاری، خاکبرداری و حمل اجسام به کار میرود. گفتنی است برای انجام عملیات در خاکهای نرم و پر حجم که در خارج از شهر هستند، بهتر است از لودر استفاده شود. زیرا بیل مکانیکی ظرفیت باکت کوچکتر و هزینه نگهداری بیشتری دارد. شایان ذکر است کاربرد دیگر بیل مکانیکی تخریب سطوح سنگی و بتونی است که حتی با مواد منفجره هم نمیتوان آنها را منهدم کرد.
حرف آخر
شرکتهای مختلفی از جمله ولوو، جان دییِر، کوماتسو، دوسان و سایر برندهای مطرح در زمینه تولید ماشینآلات سنگین صنعتی فعالیت دارند. اما بهتر است بدانید کاربرد و قیمت ماشینآلات راهسازی به ابعاد، محیط عملیاتی، نوع کار ساخت و ساز، قدرت و مشخصات فنی آنها بستگی دارد.