خودروهای سنگین
از اصلیترین دسته خودروهای سنگین میتوان به کامیونها اشاره نمود.
تعریف کلی
کامیونها جزء ماشینآلات سنگینی هستند که عمده کار آنها جابهجایی و حمل بارهای سنگین به صورت زمینی میباشد. یکی از دلایل مهم اهمیت کامیونها این است که ماشین آتشنشانی در گروه این دسته از ماشینآلات قرار میگیرد.
کامیونها براساس نوع بار، حجم بار، وزن بار و نحوهی جابهجایی در دستهبندیهای مختلفی قرار میگیرند و ظرفیت آنها معمولاً از 4 تن به بالاست.
موارد استفاده از کامیون
- حمل مصالح خاکی و قطعات سنگی
- استفاده در عملیات سنگین خاکی مانند سدسازی، تونلسازی، معادن و…
- تخلیه خاک بهصورت دپو در امتداد یک مسیر
تقسیمبندی کامیون بر اساس موارد مهم به شرح زیر میباشد
- قدرت
- حجم میزان بار حمل شده
- نوع چرخها: چرخها معمولاً لاستیکی و زنجیری هستند.
- اتصال مخزن و تراکتور: ممکن است شاسی یکپارچه، نیمهتریلر و تمامتریلر باشد.
- روش تخلیه: شامل تخلیه از عقب، تخلیه از زیر، تخلیه از پهلو، تخلیه از جلو است.
- قابلیت استفاده از شبکه راهها: منپور جادهای و خارججادهای است.
آشنایی با انواع کامیون
-
وانتبار:
این وسلیه نقلیه به دلیل حمل بار جزء کامیونها نام برده میشود و تا حدودی میتوان گفت کوچکترین کامیون است و برای حمل بارهای کوچک و سبک استفاده میشود.
- وانتنیسان: میتواند تا مقدار 2.5 تن بار حمل کند و تمامی وانتهای دارای شاسی قوی در این گروه قرار میگیرند.
- کامیونت: ماشینهای حمل بار با ظرفیت بین 3 تا 6 تن.
- کامیون تکمحور: در قسمت انتهایی آنها 1 محور وجود دارد و ظرفیت حمل بار آنها حدود 10 تن میباشد.
- کامیون جفتمحور (کامیونجفت، کامیوندهچرخ یا کامیون پانزده تن): در قسمت انتهایی این خودروهای سنگین 2 محور وجود دارد و ظرفیت حمل بار آنها حدوداً 15 تن میباشد.
- تریلی: ماشینهای سنگینی که انواع بارکش را حمل میکنند که به قسمت کشنده آن کلهگی (اسب) میگویند و توانایی حمل بار 15 تا 50 تن را دارند.
* شرکت شاد خودرو آساک محصول شرکت Saic Hongyan چین با تکنولوژی شرکت IVECO جدیدترین و پرقدرتترین کامیون کشنده موجود در ایران را وارد ایران کرده است که مشخصات آن را در ←اینجا→ یا سایت شادران میتوانید مشاهده نمایید.کشنده هونگیان
بر روی شاسی این دستگاه تجهیزات گوناگونی میتوان نصب کرد که عبارتاند از:
- اتاق حمل کالا
- جرثقیل
- کفی
- پمپ بتن
- تانکر حمل مایعات
- آبپاش
- قیرپاش
- کمپرسی حمل مصالح
- تراکمیکسر
- …
یکی دیگر از انواع مهم دستهبندی کامیون کمپرسی عبارت است از:
- از لحاظ تراکتور و مخزن: تمام تریلر، نیمهتریلر و شاسی یکپارچه
- از لحاظ الگوهای تخلیه بار: تخلیه از زیر، تخلیه از عقب، تخلیه از جلو و تخلیه از پهلو
- از لحاظ بهرهبرداری از شبکه راهها: خارج جادهای و جادهای
- از لحاظ نوع چرخها: چرخ زنجیری و چرخ لاستیکی
- از لحاظ ظرفیت انواع کامیونها: ظرفیت حجمی (به مترمکعب)، خط تراز آب، ظرفیت وزنی(به تن)، ظرفیت کوت شده (انباشت شده)
انواع قطعات کامیون
- تاخواگراف
وظیفهی اصلی این سیستم ثبت اطلاعات مربوط به خودرو میباشد و راننده در مواقع مورد نیاز میتواند به این اطلاعات دسترسی داشته باشد. به کمک این سیستم زمان استراحت راننده نیز قابل تنظیم است و در دو نوع آنالوگ و دیجیتال قابل تولید میباشد.
- اینترکولر
این قطعه شباهت بسیار زیادی با رادیاتور دارد اما با آن تفاوت دارد. مسئولیت اصلی این سیستم خنک نمودن هوای ورودی میباشد. از مزیتهای آن عبارت است از: بالا رفتن جرم هوا و افزایش عملکرد موتور.
- توربو شارژر
افزایش عملکرد موتور بهوسیلهی وارد کردن هوای بیشتر به محفظه سیلندر. این قطعه با هدف کمتر کردن وزن موتور، بهینه کردن مصرف سوخت و بالا بردن راندمان موتور طراحی شده که موجب مصرف سوخت کمتر میشود.
- کروز کنترل
این قطعه به صورت اتوماتیک موجب ثابت نگهداشتن سرعت خودرو میشود که در مواقع بحرانی بسیار مفید میباشد. - سیستم ترمز (ESP=Electronic stability program)
این قطعه موجب کنترل و حفظ پایداری در شرایط بحرانی میشود که از واژگون شدن خودرو جلوگیری میکند. - سیستم ترمز الکترونیکی EBS=Electronic braking system))
این سیستم با ارسال سیگنالهای الکتریکی قادر است ترمز را به صورت الکترونیکی کنترل کند که در نتیجه امکان بروز حوادث ناگوار بر روی خودرو بسیار کم میشود راندمان ترمز افزایش مییابد. - سیستم کنترل کشش (TCS=Traction control system)
نبود این قطعه میتواند صدمات جبرانناپذیری به خودرو اعم از هرزشدگی چرخها وارد نماید. این قطعه در مواقعی که سطح جادهها لغزنده است از لغزش خودرو جلوگیری مینماید. - سیستم GPS یا ردیاب
این سیستم براساس شکل و اندازه هر خودرو طراحی میشود و به صورت مستقیم به سیستم موقعیتیاب جهانی متصل میشود. در صورت نصب این سیستم بر روی خودرو و همچنین نصب اپلیکیشن مخصوص بر روی تلفن همراه راننده میتوان به راحتی از موقعیتهای جغرافیای آگاهی یافت. این سیستم برای زمانی که راننده بارهایی را به صورت قاچاق حمل می کند کاربرد فراوانی دارد چراکه چنانچه این سیستم بر روی کامیون نصب باشد پلیس به راحتی میتواند این کامیون را توقیف نماید و به این ترتیب برای صاحب کامیون در این خصوص هیچ گونه مجازاتی در نظر گرفته نمیشود. همچنین با استفاده از این سیستم از سرقت خودروها تا حدود زیادی جلوگیری خواهد شد چراکه موقعیت رانندگان تا حد زیادی قابل تشخیص است و دزدی از آنها تقریبا غیرممکن خواهد بود.